Friday, July 6, 2018

Almedalen dag 5

Då var Almedalen över för min del 2018. Imorgon åker jag hem.
Veckan har varit jättebra och jag hann med en hel del. Dock är jag extremt seg i huvudet just nu.
I morse kom vi in sent till Visby – för sent för att få en gratis frukost, så vi satte oss på en lugnt och mysigt fik mitt på Hästgatan.
Efter frukosten så fick jag ett spontant samtal med en kvinna från Suicide Zero. Deras organisation har varit väldigt aktiva under hela veckan och jag har bara haft chansen att vara med en kort stund på ett av deras seminarium. Hennes uppmaning var att våga fråga hur någon mår. Om en person har självmordstankar så behöver dom en ventil och någon som de de kan vända sig till om de mår dåligt. Våga vara den personen. Man kan också fråga rakt ut om någon har självmordstankar, även om dom inte har det så vet dom om att det är ok att prata med dig om det i framtiden. ��Självmord är verkligen ett sorgligt ämne och påverkar så många av oss. Försök att själv utbilda dig mer om ämnet, några av föreläsningarna från Almedalen finns här:
Och följ Suicide Zero på Facebook: https://www.facebook.com/suicidezero
Efter detta var jag en stund på Googles arena för lyssna in hur framtidens innovation ser ut som. Jag blev helt nipprig av att sitta där och lyssna på en dåligt modererad debatt. Efter en stund gick jag ner mot glasscafeet i hamnen för en fika.
På vägen dit gick jag förbi KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) tält. Väl framme för fikan så började jag tänka på att jag borde försöka intervjua några av KRIS-medlemmarna. Dom har varit överallt hela veckan. Var man än gått så har vi sett deras tröja med hashtagen #sidbyte.
På vägen tillbaka så gick jag in i tältet som var fullt med folk och frågande om jag fick prata med några av dom. En av KRIS-killarna jag träffade kollade med deras ordförande om jag fick göra en intervju. Det var ok om jag gjorde det under lunchen.
En stund senare så var intervjun gjort och jag åt lunch med några KRIS:are. Väldigt trevligt.
När det kommer till politk så är jag intresserad av hur man kan förbättra sjukvården. Vi pratar mycket om att använda digitala verktyg för att förbättra sjukvården, men jag har aldrig hört någon prata om hederskultur och problemen med BankID. GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) hade ett seminarium där de gick igenom delar av problematiken. Så sjukt overkligt alltihopa…. 😞
Kvinnor som lever under ständigt hot och övervakning har inte rätt att ha egenkontroll över deras egen sjukjournal. Nej, deras släktingar vill gå in och kolla där hela tiden, dom bara tar kvinnans mobil och loggar in via BankID. Att göra detta är givetvis olagligt, men det skiter dom fullständigt i.
Om en kvinna åker in med magont på akuten så är det rutin att göra ett graviditetstest. När en familjemedlem ser att detta har gjorts kan kvinnan råka väldigt illa ut.
Vi hörde ett case där ett klumpigt sjukhus skickade hem en kallelse via brev till adressen där kvinnan är skriven. Kvinnan i detta fallet levde på ett skryddat boende och nu fick familjen reda på att hon skulle till sjukhuset en viss tid på ett sjukhus längre bort. Hur f-n kan man vara så klantig.
En kirurg som satt i publiken hade aldrig hört talas om något som heter u-nummer, detta kan användas av vården om det finns hot mot individen. GAPF erbjuder utbildning hedersrelaterat våld och hot gratis till att landsting. Kan vara bra att känna till.
GAPF har sänt sina debatter och seminarium här:
https://www.facebook.com/RiksorganisationenGAPF
Efter detta så var min intensiva utbildningsvecka slut. Har verkligen varit kanon att vara här.
Kvällen avslutades med middag på stan med några vänner som oxå var här.
Tack för att du läste!
//Sofie
PS. När jag var på väg hem i slutet av dan så gick jag förbi den legendariska statyn av katten Knäcken som alltid hängde utanför en ICA affär på Stora torg. Så gullig. Enligt personalen så var katten alltid där och alla klappade på honom 🙂

No comments:

Post a Comment