Thursday, July 5, 2018

Almedalen dag 4

Idag tog vi det lite lugnare på morgonen och var inte inne i Visby förrän 08.45. Skönt att inte stressa.
Något som är på tapeten i alla brascher är Agenda 2030 och FNs hållbarhetsmål. Alla pratar om det och det verkar som att vi har ett gemensamt språk för att kunna jobba fram smartare lösningar.
På morgonen var jag på ett event som hette ’Digitala lösningar kan skapa engagemang och öka takten i Agenda 2030 – hur långt når vi till 2022?’
Passionerade personer var med i debatten och bland annat Ingmar Rentzhog, grundare av We Dont Have Time, berättade om det nya sociala nätverket dom håller på att bygga som kommer att var som Tripadvisor för hållbara initiativ. Ska bli kul att se hur det kommer att funka.
Sen så såg jag Magdalena Andersson, Sveriges finansminister utanför Dagens Industris tält. Hon skulle in och bli intervjuad av PM Nilsson på DI, jag bestämde mig för att gå in och lyssna. Det är sossarnas dag här i Almedalen så dom finns på plats överallt.
Det som hittills har oroat Magdalena mest under den senaste manatperioden var krisen i Grekland. Då hade hon pendlat mellan Sverige och Bryssel under hennes semester för att få till ett krispaket. Man kan säga att hon gav en del politikersvar och undvek att svara på många av frågorna 😬
Amnesty hade anordnat ett jätteintressant event om migration som jag ville gå på. ’Europa stängt för dagen. Välkommen åter? Om rätten att söka asyl.’
Det bästa tipset kom från Patrik Engström, Chef för gränspolisen. Han sa att man måste våga ta till sig komplexa svar på stora frågor. Jag verkligen hatar när man försöker förenkla allt. Det finns ju så många frågor som inte går att förklara i en kort pitch.
Alice Petrén, Migrationskorrespondent, Sveriges Radio, sa att vi måste våga ställa mer följdfrågor om vad som händer vid ändringar i flyktingpolitiken.
En annan viktig punkt var att vi ska sluta avhumanisera människor som är på flykt. Att prata om flöden och andra statistiska ord gör att vi tappar vår empati.
Petrén berättade att hon varit i både Ungern och Italien där den statliga televisionen har använts av politiker för att med hjälp av storytelling skrämma upp alla invånare hur hemska alla invandrare är. Konstigt att dom är mest negativa och emot flyktingar där 😕
Lästips: FN har gett ut Making migration work for all, https://refugeesmigrants.un.org/report-secretary-general-ma….
En sista kommentar från en i panelen var: Vi ska få förverkliga oss själva och flytta runt i världen. Vi har rätt att åka på safari i Afrika och åka på solsemester i Asien. Men om någon annan som inte bor i Sverige drömmer om en bättre framtid, nej, då är dom inte välkomna.
När jag sen gick ut på Donners plats mitt i Visby ser jag typ 20 personer med NMR-tröjor som står och lyssnar på Medborgerlig samling med bland annat Alexander Bard på scenen. Helt overkligt att man kan gå runt och vara nazist på öppen gata.
På eftermiddan så anordnade Magnus och Energi- och Miljöcentrum två event som jag var med på. Ett hade temat hållbart, hållbarare, hållbäst. Det andra handlade om trähus, och trender och spaningar från tre hållbarhetsexperter.
För att uppnå hållbarhet på riktigt så måste vi lägga manken till. Det kommer inte gratis när vi konsumerar i den takten vi gör idag.
Hej så länge! Jag kanske skriver del två ikväll efter att jag varit på årets hållbarhetsmingel.

No comments:

Post a Comment