Wednesday, July 4, 2018

Almedalen dag 3

Veckan går fort framåt och på onsdagen var det Centerpartiets dag. Jag var inne 7.30 och han med HejDigitalts morgonevent om hur vi ska klara av framtidens kompetensbehov.
Ett par av spanarna som pratade på scenen hade kollat på hur online influencers jobbar och påverkar under veckan. Andra Farhad, grundare och VD, Börshajen, hade varit med i tio paneler på en och samma dag. Ganska intensivt 🤓 en annan ung digital innovationschef hade utmanat hela panelen om vad digitalisering innebär för världen, och inte bara där vi bor och verkar. Känns bra att det globala perspektivet kommer in.
Att vara i Almedal handlar om att nätverka, lära, dela med sig och lyssna.
När jag väljer vad jag ska gå på så använder jag mig av lite olika inspirationskällor.
* Almedalsguiden som numera är både katalog och en app. Katalogen är större och tjockare än Ikeakatalogen.
* Facebookevents.
* Emaillistor som jag redan är på.
* En del arrangörer tipsar om andra bra arrangemang.
* Slumpen. Man bara går in på något.
För att få ut så mycket som möjligt av veckan så ska man försöka utmana sig själv. Alltså undervika att gå på debatter med personer du redan hört förut, gå inte på seminarium om ämnen som du redan kan utan och innan.
Det bästa är när man blir lite chockad av det som sägs och när moderatorn får alla att öppna upp sig lite mer än vanligt! Det känns ju exklusivt att få höra sånt som aldrig delats offentligt förut.
Vattenfall hade engagerat ärkebiskopen Antje Jacklen och Willy Silberstein för en diskussion om Äkta tillväxt i din själ.
En av Antjes första kommentarer var att hon hade lärt sig att i Sverige ska man inte prata om gud, döden och att någon är tjock. Stora tabu.
Samtalet gick vidare i att handla om andlighet i näringslivet. Vad är det vi som människor värdesätter och vill med våra liv?
Bildning och kultur är superviktig för våra existensiella behov och vi behöver det för arr nå själen. Vår demokrati är bräcklig! Vi måste lära teknologi lite hyfs så att den inte förstör mer för oss.
Klockan 09.00 var jag med på ett kort möte med BoKlok med Ola Johansson och Fredrik Hansson, båda Centerpartister från Kungsbacka. Vi fick se på ett av deras hus och sen pratade vi om Kungsbackas behov av nya bostäder. Det behövs nya hus för alla åldersgrupper! Och det snarast.
Vid 11.00 var det dags för att lyssna på Carole Cadwalladr från The Guardian att berätta om hur hon avslöjade skandalen bakom Cambridge Analytics.
När hon berättade sin historia fick jag ståpäls. Jag kände till problemet med att Facebook delade för mycket data 2014-15 och Carole publicerade historien redan då. Men det var inte förrän hon hade en intern visselblåsare, Chris Wylie som det lyfte. Hennes första telefonsamtal med Chris varade i åtta timmar.
Innan dom publicerade artikeln så hotade Facebook med att stämma The Guardian. Istället för att ta tag i problemet så hotat den största teknikjätten med att stämma... moget beteende, eller hur...
Facebook påverkar våra demokratier på alla möjliga sätt och detta är bara toppen av ett isberg. More to come.
Senare på eftermiddan var jag på en debatt om identitetspolitik hos GAPF Glöm aldrig Pela och Fadime. Alla slänger sig med termen identitetspolitik och få verka kunna definiera det.
Stora rörelser bygger på att många identifierar sig med andra och kämpar för rättvisa. Dock är det så att minoriteter lägger rabarber på stora delar av debatten och tystar ner andra.
Det slutade med att dom som står längst ifrån varandra - höger och vänster debatörer - höll med varandra. Båda tyckte att man ska sluta fokusera på identitet och börja prata om klasskillnader.
Efter det så var jag med Fredrik Hansson, kommunalråd i Kungsbacka, på ett event där han pratade om Kungsbacka kommuns miljömål.
Klockan 19.00 var det dags för Annie Lööfs tal i Almedalen. Det började grymt med live musik, men som ni vet blev hon störd av ett gäng med nazister. Så j-la ledsamt. Jag fick tårar i ögonen.
En partiledare ska ju kunna hålla ett tal utan att bli någon försöker förstöra.
Vi avslutade dagen med Nikodemussamtal i domkyrkan. Så fint och mysigt. Människor kom från alla håll för att vara med.
Annie Lööf pratade med Lisbeth Gustafsson, Journalist och samtalsledare, Svenska kyrkan och Mats Hermansson, Domprost.
Det var en lång dag och när vi kom hem vid 23.30 var jag både trött och mör. Trots detta vaknade jag vid 06.30 i morse.
Tack för att du läste, xx.

No comments:

Post a Comment