Tuesday, July 3, 2018

Almedalen dag 2

Jag började morgonen med att höra att en stor svensk bank numera jobbar agilt och i små projekt, jämfört med för ett par år sen då dom körde allt i storprojektform. Kändes lite gäsp över det, men bra för dom att dom har hittat nya arbetssätt.
Efter det så dök en gammal JCI-bekanting upp och vi fick en kort pratstund.
I den digitala eran vi lever i nu så betyder själen och självet allt mer. Vi älskar att prata om varumärken och strategier, en del förverkligar och förtydligar vad de står för, andra gör det mer blaskigt.
Nästa programpunkt för mig handlade om stadens själ. Det var fullt hus, eller jag kanske ska säga full båt då vi var på ett fartyg nere i hamnen. Mia Wahlström berättade om hennes avhandling som undersökte vad det för gemensamma byggstenar som ger staden sin själ. Så sjukt intressant.
Det som ger staden dess själ är de historier som invånarna berättar och alla tydliga inslag av konst, symboler och skyltar.
Som nyinflyttad i Kungsbacka kommun som känner jag att staden skulle kunna utvecklas mycket bättre, det känns som att själen saknas på många ställen och jag förknippar staden med en lång bilkö. Känns hemskt att säga, men det finns stort utrymme för förbättringar.
Det som spelar roll för stadens själ är stolthet, tillhörighet och hemmakänsla. Jobba på det och du kommer att bygga en plats där folk vill bo, vara och stanna kvar på. Tre stadsutvecklare var på plats i panelen för eftersnack - ett tips från dom var att få ALLA att engagera sig i stadens vision.
Visionen och planerna för framtidens skola debatteras friskt på Almedalen. Jag slank in på ett seminarium hur det är att vara människa i en delvis digitaliserad skola. Först pratade några experter och forskare, sen kom representanter från de politiska ungdomsförbunden in.
En intressant input från dom var att man ska fokusera mer på ämneskunskap. Dom var helt emot iPads i undervisningen och tycker att många digitala satsningar var ett skämt, ofta så funkade ju inte den digitala tekniken ändå och få lärare bemästrade den.
Givetvis så är det så att teknologi har inget egenvärde utan kunskap om hur man gör med den digitala apparaten.
Innan lunch fick jag till en fika i parken med en kompis från Göteborg. Bra motto är att man kan aldrig fika för mycket.
Klockan 13.00 så blev Isabella Löwengrip intervjuad på Expressens TV-scen. Jag stannade till och lyssnade. Vilken härlig person hon är, verkligen inspirerande. Gå in och kolla på Expressens sida för att se inslaget. Jag hörde att hon sa att hon ger sin röst till Centerpartiet på ett tidigare event. Kul att hon delar med sig av det 🙂
På eftermiddagen var vi på Petter Stordalens kända mingel. Eric Gadd spelade och Petter höll ett tal i Sverigetröja. Oj, vilken tal han höll. Han är en legend i det han gör och strävar efter. Hoppas verkligen att han har möjligheten att vara med och påverka fler makthavare när han är i här i Almedalen.
Under minglet så träffade jag på Isabella Löwengrip och passade på att ta en selfie med henne.
Sist på eftermiddagen så lyssnade jag på en expertpanel om mutor och korruption. Om korruption skulle vara en egen industri så skulle den vara den tredje största industrin i världen. Mutor jämfördes med doping i idrotten, när man slutar så går det inte så bra längre.
I länder med hög korruption så är typ allt sämre och då främst sämre för kvinnor och barn. Om man vill lära sig mer om hur man jobbar mot mutor och korruption kolla in Institutet mot mutor, eller Transparency International.
Tack - detta var dagens sammanfattning!

No comments:

Post a Comment