Tuesday, May 9, 2017

Tankar om tid och ordet digital

Det kinesiska ordspråket "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.” används lite överallt

Det betyder att man ska ta tag i saker och börja i tid så att man slipper gå runt med för mycket ångest på grund av vad man inte gör.

Vi har alla en hel del exempel på träd som vi borde ha planterat tidigare. Att skjuta upp och vänta med saker är en av de vanligaste beslutstrategierna.

I ett projekt som jag var med i under våren 2017 så tittade jag på digitalisering inom tillverkningsindustrin i Sverige och hur de svenska företagen ligger till.

Inom industrin så är det ett måste att ligga långt fram i utvecklingen om man vill vara konkurrenskraftig i framtiden. Regeringen är helt på det klara med att man behöver satsa stort för att behålla tillverkningen i Sverige.

Industrin i Sverige måste vara hållbar och miljövänlig. Att digitalisera på ett smart sätt innebär att alla funktioner inom företaget förbättras.

Ordet digitalisering är svårt att greppa för många. Vad menar man egentligen med digitalisering och många känner sig osäkra. Ett sätt att avväpna ordet digitalisering är att dela in det i olika funktioner och att ibland bara fokusera på moderna arbetssätt.
 • Digitalisering av administration och affärssystem.
 • Digitalisering av produktion, automation och robotisering. 
 • Digitalisering av marknadsföring och hur man når ut till sina kunder. 
 • Digitalisering av ständiga förbättringar och hur man mäter kundnöjdhet. 
 • Digitalisering av infrastruktur, fiber och bredband. 
 • Digitalisering av produktutveckling och prototyper.
Digitaliseringen påverkar oss överallt och givetvis så har de företag som planterade sina digitala träd för 20 år sen en stor fördel.

Tid är ett verkligt problem för många organisationer. Det finns en tidsbrist hos många idag, och den är högst verklig. Jag har pratat med flera tillväxtkonsulter och struktur experter om problemet med tid och enligt dom finns det bara ett sätt att komma ifatt: att strukturera sin tid bättre, och börja nu.

En del av problemt ligger i att många industriföretag har en stor produktion och en pytteliten administration. De få personerna som jobbar med administrationen känner att de knappt hinner andas, hur ska de ha tid att ta tag i nya arbetsmetoder. Bara att utvärdera nya digitala produkter tar flera månader och det avskräcker många från att börja.

Resultatet om man inte tar tag i sin tid och börjar med nya arbetssätt är digital ångest och om du har känt den så är du i gott sällskap.

Om man inte börjar digitalisera inom tillverkningsindustrin, då är den stora frågan vad som kommer att hända med konkurrenskraften, kompetensen och tillverkningen i Sverige.

Kommer fler företag att flytta sin tillverkning utomlands?

Kommer vi att ha brist på kompetens inom industrin?

Kommer Sverige att ligga ännu mer efter när det gäller smart, snabb och flexibel tillverkning?

Svaret är ja på alla frågor ovan.

Tips på lösningar på problemet: 
 • Var nyfiken på digitalisering och vad som händer i omvärlden. 
 • Ta hjälp av en mentor som kan hjälpa er att växa. Organisationer som är bra på kollektivt lärande klarar att digitalisera sina arbetssätt bättre. 
 • Anställ ny personal som kommer med ny kunskap och andra erfarenheter. 
 • Börja att skapa mer tid. Alla har 168 timmar i veckan, väldigt demokratiskt. Vad gör ni egentligen med tiden när ni jobbar? 
 • Se över strukturerna i er organisation och lär er vad ni behöver ändra för att växa och expandera. 
 • Res till Tyskland på studiebesök och se vad de åstadkommer med hjälp av Industrie 4.0
 • Det tar lång tid att bli riktigt bra och effektiv, och det gäller att ha rätt ledarskap på plats.
Lycka till!No comments:

Post a Comment