Thursday, March 2, 2017

Idag är det World Book Day och det firar jag med att skriva lite om böcker

Idag är det World Book Day och jag tänkte skriva lite om böcker. När jag bodde i London så firade skolbarnen dagen med att klä ut sig till sin favoritfigur från böckernas värld. Väldigt gulligt när man mötte Harry Potter och Alice från Alice i underlandet när man gick till tunnelbanan på morgonen.

Igår var jag på Falkenbergs näringslivsdag. En av talarna Pär Johansson, grundaren av Hudikteatern, sålde sin bok under lunchen. Det är något speciellt att läsa en bok av en person som man sett live framföra delar av sin berättelse.

Jag köpte inte hans bok, men jag är intresserad av att gå på hans nästa show med Hudik-teatern när den kommer till västkusten. Att prata om hans erfarenheter som han gör är ett grymt sätt att marknadsföra teatern. I London pratar alla om att man ska sälja från scenen, Pär är en person som kan det till hundra procent utan att vara helt creepy och oetisk.

För några år sen så storstädare jag bland mina böcker och gav bort säkert hälften av alla jag hade till en second-hand bokhandel. Jag hade samlat på mig allt för mycket böcker som jag inte kommer att läsa igen. När jag väl stod i second-hand butiken med alla mina påsar så dök några av kunderna ner och började titta vad jag hade med mig. Oj, det blev lite genant. Det var som att dom gick igenom mitt liv på några minuter när dom såg vilka böcker jag hade med mig. De böcker man läser blir ju del av ens historia.

Efter min stora utsortering så organiserade jag mina böcker så att jag har en speciell bokhylla där jag ställer böcker som folk jag känner har skrivit. Jag känner mig mycket glad och stolt när jag har dom här fina minerna i en och samma hylla.

Att jag har umgåtts med personer som jobbar med att föreläsa och utbilda har helt klart bidragit till min boksamling. När man kan mycket om ett ämne så vill man sprida det vidare, och då börjar man skriva, blogga och sen så kanske man har orken att skriva en hel bok.

Det är inte skrivandet som är det jobbigaste. Nej, det är att redigera, korrekturläsa, designa och sen få ut boken i distributionen. Hatten av för alla som fixar alla stegen med att få klart sin bok. När jag håller på med någon av mina bokprojekt så är det lätt att lägga dom åt sidan när det är lite kämpigt.

För ett par veckor sen så tog jag tag i mig själv och kontaktade några av medlemmarna i NSA Sweden, den svenska talarföreningen. Att vara ”ny” här i Sverige är inte alltid enkelt. När jag lämnade mitt Londonliv bakom mig så kapade jag delvis av kontakten med mina professionella nätverk, och jag saknar dom väldigt mycket. Det är inte enkelt att ”komma hem” efter att varit borta i flera år, och jag blev förvarnad av några vänner att man kan drabbas av både depression och hjärntrötthet när man försöker anpassa sig.

Om någon jag känner undrar varför jag inte ringer och vill träffas nu när jag är så nära så kan jag säga att det är uttröttande att komma in i nya sammanhang, och det är svårt att komma tillbaka. Sen så vet jag att många är så "busy". Det känns jobbigt att ta kontakt när man får höra att det är yoga på måndag, sen gör vi det på tisdag, och till helgen är det fullbokat. Som tur är så har jag inte drabbats av en depression iallafall.

När jag kontaktade NSA Sweden på Facebook så var en av dom som svarade Kenth Åkerman. Vi bor nära varandra och möttes upp på en fika efter en föreläsning i Kungsbacka. Mycket trevligt.

När vi satt och fikade så fick jag två av Kenths böcker. Det är allt ganska speciellt när man får en bok direkt från författarn själv med en personlig hälsning i. Tack så mycket igen.

Böcker förändrar liv. Böcker ger hopp. Böcker förmedlar glädje.


Sofie Sandell med två böcker i händerna av Kenth Åkerman.
Sofie Sandell med två böcker i händerna av Kenth Åkerman. 2 comments:

  1. Stort TACK själv Sofie för trevligt möte! Hoppas jag kan inspirera med mina alster och sedan gå vidare till någon annans hand när du rensar ut nästa gång ;-) Sitter nu i skrivarlyan för nästa bok och du beskriver våndan så väl. Att skriva boken är inte det tyngsta! Vi ses snart igen!/Kenth :)

    ReplyDelete