Sunday, February 5, 2017

Det magiska ordet som man ska använda ofta


Jag tänkte ägna lite tid åt ett viktigt ord. Ett ord som får andra att känna sig viktiga. Ett ord som alltid ska användas. Ordet hej. Ja, ett vanligt hej.

Nu när jag är tillbaka i Sverige har jag märkt att en hel del vuxna jag möter inte använder sig av hej. Nej, dom ignorerar och säger inte hej och presenterar sig inte. 

Jag vet inte om det är en reflektion av att dom har för mycket i huvudet och inte kan klämma fram ett hej, eller om det är något annat. Men det har hänt mer är två gånger och då är det en trend. 

En gång när det hände så hände så hade jag haft en jobbig dag, allt var kaos för mig och jag kände mig som att jag skulle ramla av planeten Tellus ut i rymden. 

Då mötte jag en person som var helt upptagen av hens egna tankat totalt ignorerade mig när jag anlände och bara fortsatte att prata med dom andra. Ok, jag inser att hen hade något viktigt att berätta, men att ignorera och inte bry sig om att hälsa det är bara oförskämt. Det är genom att säga hej som man får andra att känna sig inkluderade och välkomna. 

En grupp som jag har jobbat med den senaste tiden berättade att dom hade ett ’hälsnings-manifesto', och det är så bra. Det går typ så här: 
  • Hälsa på alla, även om du inte känner dom eller har träffat dom innan. 
  • Behandla alla med respekt. 
  • Du som individ är med och skapar en god atmosfär. 
  • Acceptera alla för den dom är. 

Det är genom att ha ett bra första bemötande som man bygger relationer. Har man en relation och känner till vem någon är då kan man också lösa eventuella konflikter. 

Alla relationer börjar med och underhålls med det enkla ordet hej. Hej, hur är det. Hej, välkommen, jag heter xxx. Hej, kul att träffas igen. 

Hej är viktigt. 

Tack för att du läste, och kom ihåg att säga hej till dom du möter nästa vecka. 

No comments:

Post a Comment