Tuesday, December 27, 2016

När känner man sig hemma egentligen?

Den senaste månaden så har jag fått frågan flera gånger om jag känner mig hemma i Sverige. Vad svarar man då? Hur känner man sig när man känner sig hemma?

’Känna sig hemma’ kan definieras på många olika sätt. Det kan vara ditt hem som gör att du känner dig hemma, en region, en plats, eller ett sammanhang. En del personer har en magisk karma och gör att folk som träffar dom känner sig hemma direkt.

Jag bodde nästan tio år i London innan jag flyttade tillbaka till Sverige, och vad som gjorde att jag kände mig hemma i London var:
 • När jag hittade i mataffären.
 • När jag hittade i tunnelbanesystemet.
 • När jag hade fått nya vänner som jag visste att jag kunde lita på. . 
 • När jag hade en egen lägenhet. Jag bodde en gång med en hysterisk tjej, och där kunna jag aldrig slappna av och vara mig själv.
 • När jag var medräknad i olika sammanhang, föreningar, jobb och min träningsklubb. 
 • När jag kunde det engelska ”systemet” bättre så delade jag gärna med mig av min kunskap till andra som inte var så insatta i hur allt fungerade. Det gav en bra känsla när jag kunde lite mer än 'London newbies' och betydde att jag var lite mer förankrad i hur saker i det engelska sämhället fungerade.
Från min erfarenhet som utlandssvensk så borde jag kunna svara på frågan om jag känner mig hemma nu när jag har bott i norra Halland i några månader, här är några tankar:
 • Jag har fått ett par nya favorit mataffärer. 
 • Jag hittar lite bättre nu, och vet vilka avfarter som leder var på E6:an. 
 • Jag har lärt känna några nya bekanta, och varit i kontakt med vänner som jag känner sen tidigare. 
 • Jag saknar fortfarande en del sammanhang som jag kan känna mig hemma i, och väntar och ser vad jag ska involvera mig i.  
 • Det svenska ”systemet” är ett mysterium, och jag kämpar med att lära mig hur allt funkar.
En annan sak som gör att man känner sig hemma är minnen, både egna minnen och gemensamma minnen med andra. Ju fler positiva minnen du har till platser, sammanhang och personer desto enklare är det att känna sig hemma.
Till viss del kan man själv påverka om man känner sig hemma eller inte, men det har också mycket att göra med omgivningen och hur man välkomnas där. När man känner sig välkommen så infinner sig också känslan av att vara hemma.

Förra veckan pratade jag med en bekant om hur man får högsta betyg på kursen han är ansvarig för. Han svarade, ”Jag ger endast högsta betyg till de studenter som bidrar till helheten och hjälper sina kurskamrater att komma framåt. Det spelar ingen roll hur bra dom presterar på proven, det är genom att samarbeta som vi utvecklas.”

Hans kommentar fick mig att fundera på vårt gemensamma ansvar för att skapa den där hemma känslan. Det är en hel del saker vi alla kan göra för att få fler att känna sig välkomna och hemma här i detta livet på denna jorden?


No comments:

Post a Comment